Μένανδρος Παπαδόπουλος - Νίκος Σκλαβενίτης

Κεραμική Α (2023 - 2024)

Διάρκεια: 10/2023 – 6/2024
Διδάσκοντες: Μένανδρος Παπαδόπουλος – Μαίρη Κωνσταντινίδη

Ώρες:  (κατόπιν συνεννόησης)

 

Όταν τα δάκτυλα βυθίζονται σε μία μπαλλίτσα πηλού, δημιουργούν το πρωταρχικό κεραμικό αντικείμενο, ένα δοχείο, σε αντικατάσταση των χεριών που ως τότε χρησιμοποιούσαν για την τροφή και το νερό.

 

Έτσι ξεκίνησε το ταξίδι της κεραμικής, πριν δεκάδες χιλιάδες χρόνια και το πρωταρχικό δοχείο μετασχηματίστηκε σε χιλιάδες φόρμες, εξυπηρετώντας στα διάβα του χρόνου ένα πλήθος από ανάγκες διαφόρων μεγάλων πολιτισμών σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης, ως αποθηκευτικά δοχεία, μαγειρικά σκεύη, κοσμήματα, έργα τέχνης, αναθηματικά αντικείμενα που συνόδευαν στη μετά θάνατο ζωή, ιερατικά κεραμικά, δομικά υλικά και πόσες άλλες χρήσεις, ακολουθώντας την ΙΣΤΟΡΙΑ ως σήμερα, που η κεραμική και τα κεραμικά υλικά καλύπτουν εκτός της χρήσης και διακόσμησης και εικαστικές ανάγκες ως μέσο έκφρασης, και αποτελούν επίσης ένα σπουδαίο τομέα έρευνας στην ιατρική, μηχανολογία, πληροφορική και διαστημική τεχνολογία.

 

Αυτό λοιπόν το ταξίδι θα παρακολουθήσουμε μαζί και οπτικοακουστικά αλλά και απτικά, δουλεύοντας τον πηλό με πολλούς τρόπους, διακοσμώντας τον με ένα πλήθος τεχνικών και ψήνοντάς τον σε διαφόρων τύπων καμίνια με όσο το δυνατόν πληρέστερη θεωρητική και τεχνική βοήθεια.

 

Το τμήμα απευθύνεται σε αρχάριους αλλά και γνώστες της κεραμικής τέχνης.

Η τεχνολογία της Κεραμικής, οι τεχνικές κατασκευής, διακόσμησης και τα διαφορετικά ψησίματα (καμίνια με ξύλο, υγραέριο, ηλεκτρισμό) σε συνδυασμό με το πλήθος εικόνων και γνώσης της ιστορίας της Κεραμικής, του σχεδιασμού και της θεωρίας του χρώματος σχηματοποιούν σταδιακά μία ολοκληρωμένη προσέγγιση στην κεραμική.

 

Αναλυτική Ύλη Μαθημάτων Κεραμικής Α':

 

Ο χρόνος λειτουργίας του τμήματος κατανέμεται δίνοντας το 60% στην κατασκευή έργων που θα έχουν ολοκληρωθεί στο τέλος της περιόδου. Το 20% θα αποτελέσει καθαρά θεωρητική διδασκαλία και το υπόλοιπο 20% εφαρμογές της θεωρίας σε δείγματα και μικρού μεγέθους αντικείμενα, ώστε να υπάρχουν πολλές εναλλακτικές και στην κατασκευή αλλά και στην ολοκλήρωση των έργων του καθενός.

 

Θεωρητική Διδασκαλία

 

Τεχνικές Κατασκευής, Διακόσμησης & Ψησίματος

 

Πατητό Ανάγλυφο (Impressed Relief), Σφραγίδες, Ροδάκια, Γράμματα, Χάραγμα. Τεχνικές με πολύχρωμους πηλούς. Αχάτης (Agate), Ένθετοι Χρωματιστοί Πηλοί: Inlay, Nericomi.
Διακόσμηση με: Πουάρ (Slip and Glaze Trailers), Κιμωλίες, Μολύβια, Πέννες, Υδατοχρώματα.
Διακόσμηση με Αερογράφους και Stencils (αναλυτικά).
Μονώσεις: κερί, λάτεξ, ταινίες, crayon resist, λάδια.

 

Τέλος, οι κατασκευές αλλά και όλη η διδασκαλία θα είναι κύρια προσανατολισμένη σε υψηλές θερμοκρασίες 1250° - 1300° C με πηλούς STONEWARE και ΠΟΡΣΕΛΑΝΗ. Βέβαια, θα χρησιμοποιηθούν και χαμηλότερες θερμοκρασίες σε ειδικές τεχνικές RAKU, ΛΟΥΣΤΡΑ, TERRA SIGGILATA, πρωτόγονα ψησίματα κλπ.

 

Τεχνολογία Κεραμικής

 

Άργιλοι (Πηλοί)

Στοιχεία γεωλογίας 

Δημιουργία αργίλων
Είδη αργίλων
Αναλυτικά:
Κόκκινοι και λευκοί πηλοί χαμηλής θερμοκρασίας (red clays, earthenware clays) | Καολινες – ball clays | Stoneware clays | Πορσελάνη | Ειδικοί πηλοί για τεχνικές πχ (salt glazing- raku -γλυπτική - ειδικες κατασκευές) | Πυρίμαχοι πηλοί (πλάκες και εξαρτήματα φούρνων κεραμικής, είδη χρήσης) | Χυτοί πηλοί | Bone china | Χρωματιστοί και ειδικοί εφέ πηλοί | Αιγυπτιακή πάστα, Αυτογιαλούμενοι πηλοί

 

Μπαντανάδες (Slips, Engobes)

Μπαντανάς θεωρητική προσέγγιση | Μπαnτανάδες για όλο το εύρος θερμοκρασιών | Εφαρμογή μπαντανάδων σε : υγρό αντικείμενο, leather hard, στεγνό, ψημένο (bisque ware) | Ερυθρόμορφη – μελανόμορφη κεραμική | Υαλοποιημένοι μπαντανάδες | Ειδικοί μπαντανάδες (χρωματιστοί, mocha diffusion, raku slips, naked raku).

 

Υαλώματα (Glazes)

Ταξινόμηση υαλωμάτων:
Raku, Terracota (Κόκκινος Πηλός), Λευκοί πηλοί χαμηλής θερμοκρασίας (Earthenware), Stoneware, Πορσελάνη, Πατίνες γλυπτικής.
Διαδικασία δημιουργίας υαλώματος σε σχέση με τη θερμοκρασία (αναλυτικά). Ταξινόμηση οξειδίων που δημιουργούν υαλώματα (formula seger αναλυτικά). Πρώτες ύλες για δημιουργία υαλωμάτων (αναλυτικά). Φρίτες (αναλυτικά). Χρωματιστά Υαλώματα (χρωστικά οξείδια, stains). Mat υαλώματα. Ειδικά υαλώματα: Κρυσταλλικά, Μικροκρυσταλλικά, Μπαντανόγυαλα (Slip Glazes), Λούστρα, Raku, Υαλώματα Αλατιού (Salt Glazing), Υαλώματα Στάχτης, Αναγωγικά υαλώματα.
Ελαττώματα υαλωμάτων και διόρθωσή τους (αναλυτικά). Χημικοί πίνακες χρήσιμοι στους κεραμίστες και τρόπος χρήση τους.

 

 


Πληροφορίες:

Μένανδρος Παπαδόπουλος:

6972073335 – 2114047863

 

1
2
3
4

Click me
logo dark
 

εργαστήρι - εκπαιδευτικός χώρος κεραμικής τέχνης

facebook link

Πληροφορίες:

 

Μένανδρος Παπαδόπουλος

6972073335 - 2114047863

 

Νίκος Σκλαβενίτης

6931318086 - 2110115108

 

Διεύθυνση:

 

Αγησιλάου 100 και Κλεομβρότου 9,

 

Αθήνα (Κεραμεικός)

ΤΚ 104 35

 

[χάρτης]